Cursus leefstijl voor spieren

Kies uw opleiding

 • Klik op de startdatum of de afbeelding voor meer informatie over prijzen, data en aanmelden.

Inleiding

In de cursus leer je op een gestructureerde manier over leefstijlfactoren die een rol spelen voor spieren. We gaan in op voeding, beweging, slaap en psychosociale factoren die een relatie hebben met spieren. Denk daarbij aan hoe leefstijlfactoren kunnen bijdragen aan het herstel van spierblessures, de preventie van spierklachten, het verminderen van spierspanning en het voorkomen van spierkramp.
We leren je gespreksvaardigheden en coachingstechnieken om jouw cliënt te motiveren en te coachen op weg naar een gezondere leefstijl met gezondere spieren. Deze cursus is een perfecte aanvulling voor de masseur om gedurende de massagebehandelingen veelvoorkomende vragen te kunnen beantwoorden over de invloed van leefstijl op spieren. Daarnaast kun je na deze cursus specifieke leefstijlcoaching aanbieden voor jouw cliënten.

Inhoud

De cursus duurt drie weken en start met een inleidende online meeting met de docent en andere cursisten waarin de leerdoelen en inhoud van de cursus besproken worden. Daarna krijg je toegang tot drie webinars.

Het eerste webinar gaat over de relatie van voeding en beweging met spieren. Het tweede webinar gaat over de relatie van slaap en psychosociale factoren met spieren.

In de eerste twee webinars neemt de docent je mee in de wereld van de leefstijlfactoren waarin steeds het effect erop voor spieren wordt besproken. Steeds vanuit een wetenschappelijke basis en met praktische voorbeelden.

Het derde webinar gaat over motiverende gespreksvoering en leefstijlcoaching waarin je leert hoe je effectief het gesprek aan kunt gaat met jouw client en hoe je een coachingstraject start. Altijd met het doel om de leefstijl te verbeteren en daarmee een positieve invloed uit te oefenen op spieren. Na elk webinar volgt een opdracht zodat je zelf met de geleerde materie aan de slag kunt.
De cursus eindigt met een online meeting waarin al het geleerde samen komt in casuïstiek en waarin genoeg tijd is om antwoord te krijgen op al je vragen over het onderwerp.

Programma

 • zoom-meeting als startmoment met bespreken leerdoelen en inhoud van de cursus – 45 minuten (week 1)
 • 3x webinar met volgende onderwerpen in relatie tot spieren:
  – spieren & voeding en beweging + opdracht – 1 uur en 20 minuten (week 1)
  – spieren & slaap en psychosociaal + opdracht –  1 uur en 10 minuten (week 2)
  – gespreksvoering en coaching + opdracht – 1 uur (begin week 3)
 • zoom-meeting als eindmoment met gezamenlijk bespreken twee casussen en vraag en antwoord – 60 minuten (eind week 3)

Instroom

Een afgeronde massage opleiding, zoals bijvoorbeeld sportmassage, wellnessmassage of ontspanningsmassage. De cursus is ook geschikt en toegankelijk voor verzorgers, fysio’s, leefstijlcoaches en andere paramedici.

Studiebelasting

 • 1,5 uur online meeting op gezette tijden (30 minuten inleiding en 60 minuten afsluiting)
 • 3x online webinars (gem. 1 uur en 10 minuten per webinar)
 • 3 uur aan zelfstudie en uitvoering van de opdrachten

Leermiddelen

Online meetings, webinars, zelfstudie en opdrachten. De ondersteunende informatie wordt via een beveiligde webpagina ter beschikking gesteld aan de cursisten.

Docent

Jaap Wonders is sportfysiotherapeut en manueel therapeut bij SMC Rijnland Fysiotherapeuten.
Een groot deel van zijn werk is gericht op spier-peesrevalidatie en revalidatie na operaties zoals voorstekruisbandblessures. Ook is Jaap musculoskeletaal echografist, pilatesinstructeur, neemt hij second opinions af en verzorgt hij de fysiotherapeutische begeleiding van heren 1 van hockeyclub Roomburg. Jaap is revalidatiewetenschapper en leefstijltherapeut. Voor Masseurs Netwerk Nederland heeft Jaap diverse webinars en netwerkbijeenkomsten over onderwerpen zoals leefstijl, het immuunsysteem en innovatieve krachttraining gegeven. Zijn passie voor gezondheid is de grote drijfveer om deze cursus te verzorgen voor MSP Opleidingen.

Accreditatie / certificaat

U ontvangt na afronding van de cursus het certificaat ‘Leefstijl voor spieren’.
Accreditatie is verleend door ACE en het NGS ( 8 accreditatiepunten, register sportmasseur, wellnessmasseur en sportzorgmasseur).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *