Opleiding Sportzorgmasseur

 • De opleiding sportzorgmasseur vind bij voldoende aanmeldingen elk jaar plaats in Leiden
 • De SMC Academy heeft deze opleiding doorontwikkeld en in een nieuw jasje gestoken
 • Meer info via deze link
Opleiding sportzorgmasseur Leiden

Opleiding sportzorgmasseur Leiden

Informatie opleiding Sportzorgmasseur

 • De Opleiding Sportzorgmasseur is geheel vernieuwd door de SMC Academy
 • Unieke online leeromgeving met vele video’s van de vaardigheden van de sportzorgmasseur: rekken, tapen, testen, mobiliseren
 • Veel casuïstiek, praktische vaardigheden, methodisch leren werken voor optimaal resultaat in de praktijk
 • Individuele begeleiding bij projectopdracht.
 • Stage (dagdeel) bij een sportZORGmasseur, fysiotherapeut of sportarts
 • Examinering via de SMC Academy

Inleiding

Binnen de SMC Academy leiden wij als vervolg op de opleiding sportmassage en verzorging ook sportzorgmasseurs op. Deze opleiding is jaren geleden door MSP Opleidingen ontwikkeld en al vele jaren met succes gegeven. Wij hebben de opleiding sportzorgmasseurdoorontwikkeld en in een nieuw jasje gestoken. Zo leer je als sportzorgmasseur van een ervaren fysiotherapeut de kneepjes van het vak.
Elke lesdag heeft een eigen thema en bevat een uitgebalanceerde mix van theorie en praktijk. Ter voorbereiding op de lesdag krijg je huiswerkopdrachten. Die kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het lezen van een speciaal artikel en het beantwoorden van vragen, het behandelen van een cliënt met een bepaalde aandoening, het opstellen van een behandelschema voor een cliënt aan de hand van een specifieke casus, het bestuderen van video’s, het bestuderen van een specifieke casus en het raadplegen van geselecteerde relevante links op internet. De opleiding rond je af met 3 onderdelen: een projectopdracht, een theorietoets en een praktijktoets. Je krijgt persoonlijke begeleiding bij het maken van de projectopdracht en we bereiden je zeer zorgvuldig voor op het theorie- en praktijkexamen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

De opleiding sportzorgmasseur is een echte aanrader voor elke sportmasseur. Wij bieden de sportmasseur dan ook graag de kans om door middel van deze geheel vernieuwde opleiding zich te specialiseren tot sportzorgmasseur.

Inhoud

Belangrijke onderwerpen die in de opleiding naar voren komen zijn o.a.:

 • Pathofysiologie van het bewegingsapparaat en genezingsprocessen
 • Blessures, blessurepreventie en blessurebehandelmogelijkheden
 • Screening en rode vlaggen herkennen
 • Gebruik meetinstrumenten en gevalideerde vragenlijsten
 • Uitbreiding functieonderzoek met diverse specifieke onderzoekstechnieken
 • Klinisch redeneren
 • Taping bij sporters
 • Kracht- en stabiliteitstraining
 • Diverse specifieke rekkingstechnieken
 • Mobiliseren
 • Opzetten, samenwerken en onderhouden van de sportzorgketen
 • Uitbreiding digitaal cliëntendossier

Instroom

Diploma of certificaat sportmassage of gelijkwaardig hieraan.
Heb je een andere opleiding gevolgd en beschik je over de basiskennis van een sportmasseur (denk hierbij vooral aan de anatomische kennis) dan denken wij graag met je mee.

Studiebelasting

Naast de lesdagen zul je zelf moeten studeren en oefenenen om het vak sportzorgmasseur goed onder de knie te krijgen. De docent en de online leeromgeving helpt je in dit leerproces. De studiebelasting naast de lesavonden is ongeveer 4 uur per week. Het daadwerkelijke aantal studie-uren hangt af van hoe makkelijk je leert en en je ervaring in het vak.

Leermiddelen

Studieboek sportzorgmasseur.
Unieke online leerplatform met heel veel video’s, checklisten, casussen, oefenvragen, artikelen en documenten.

Doelstelling

Het opleiden van de cursisten tot sportzorgmasseur.

Afronding van de opleiding

Het opleiden van de cursisten tot sportZORGmasseur.
Het verder ontwikkelen van het vak sportmassage, de masseur als persoon en het vergroten van het netwerk van de sportZORGmasseur.
De kwaliteit van professionele sportZORGmasseurs waarborgen.

Lees ook dit gratis kennisartikel van Masseurs Netwerk Nederland dat gaat over de geschiedenis en ontwikkeling van de opleiding sportzorgmasseur tot sportZORGmasseur: SportZORGmasseur – volwaardige samenwerkingspartner in de sportzorgketen – dé vervolgopleiding voor sportmasseurs

14 reacties

 1. “zeer goede opleiding! Prettige en inhoudelijk goede manier van lesgeven van de docenten”
  “De docenten Tim en Ed geven fantastisch les. Ze hebben altijd tijd voor je en geven goed advies!
  “Ik ben erg tevreden. Dank jullie wel!”
  “Levendige en boeiende manier van lesgeven”.
  “Goede coaching”.
  “Veel lesmateriaal en een duidelijke digitale leeromgeving”.
  “Lesstof en examen goed op elkaar afgestemd”.
  “Examen is net als de lessen op hoog niveau”.

 2. Goedendag. Ik ben in het bezit van het diploma Bewegingsanalyse&Oefenvormen maar heb geen aanvullende blessurepreventie. Is de cursus tot sportzorgmasseur dan korter ??

  • Hallo Harald, de opleiding Sportzorgmasseur vervangt de oude cursus Blessurepreventie. De opleiding Sportzorgmasseur is dé vervolgopleiding voor de gediplomeerde sportmasseur en zorgt dat je goed bent toegerust om als “sportmasseur plus” je plaats in de sportzorgketen in te nemen, samen met de fysiotherapeut en de sportarts. Naar mijn idee echt een must voor de serieuze sportmasseur.

  • Hallo Hennie, Wij adviseren cursisten die in het verleden de cursus Blessurepreventie hebben gevolgd de opleiding Sportzorgmasseur van het begin af aan te volgen. Je leert dan van het begin af aan te werken met o.a. klinisch redeneren. De opleiding Sportzorgmasseur is heel anders dan de “oude”cursus blessurepreventie. Bel ons gerust, dan kunnen we je het e.e.a. nog beter uitleggen.

  • Hallo Kim,
   De opleiding sportzorgmasseur is de vervolgopleiding voor de sportmasseur. Die doe je dus nadat je de opleiding sportmassage hebt afgerond. Bel gerust als je nog vragen hebt.

 3. Goedemorgen, heb een paar vragen: – is de cursus in het najaar in Rotterdam of Roosendaal, zoals dit jaar;
  – is al bekend of de cursus in Amersfoort definitief doorgaat
  – wat kost de cursus zonder starterspakket twv 125 euro
  Ik hoor het graag

  • Hallo Tineke,

   De opleiding Sportzorgmasseur start maart 2018 in Amersfoort. Deze opleiding gaat definitief door.
   Het starterspakket zit in de prijs van de opleiding.
   In het najaar 2018 geven we de opleiding in Rotterdam.

   je kunt je hier aanmelden voor de opleiding Sportzorgmasseur.

   Met vriendelijke groet,

   team MSP Opleidingen

 4. Ik heb interesse in de opleiding sportzorgmasseur maar Rotterdam is voor mij niet haalbaar. Is e r in 2018 of 2019 nog een opleiding die van start gaat in Leiden of Amersfoort?

  Groet

 5. goedenavond – ik heb mijn opleiding voor humaan afgelopen juni afgerond (al 3 jaar sportmasseur voor paarden en cranio sacraal therapeut voor paarden. In januari ga ik de eerste module van de HBO opleiding humane cranio doen. Echt nu kom ik jullie site tegen en dit spreekt aan! Met paarden werk ik al veel met myofascia technieken en mobilisaties in de wervelkolkom hals en bekken en dit mis ik als masseur. Dit lijkt dit wel te bieden. Ik richt me op atleten zo heb ik net de wereldtop in het windsurfen gemasseerd (een trial) dus ik wil me verbeteren. Wanneer ik meer kan bieden kan ik ze ook overtuigen naar bijv fysio te gaan, beter te gaan trainen etc. (gebeurd in het windsurfen niet veel) Ook mee info op rode vlaggen (zoals een tintelend gevoel in de hiel blijkt een rode vlag te zijn). Kan ik met de opleiding tot sportmasseur van IVS geaccrediteerd ESPO de opleiding volgend najaar starten?

  • Hallo Ingeborg,
   Wat een leuk bericht! Steeds meer sportmasseurs gaan ook actief aan de slag in de paardenbranche. Ja hoor, je kunt met je ESPO diploma meedoen. We starten in januari in Amersfoort. Je kunt je daarvoor nu al aanmelden:
   Voor na de zomer staan er nog geen opleidingen gepland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *