Opleiding Voetreflexmassage

 • Je kunt de opleiding Voetreflexmassage afronden met een certificaat of met een diploma
 • Recent is de opleiding Voetreflexmassage afgerond. Zodra de nieuwe opleidingen zijn ingepland, vind je ze hier op de website
 • Brochure aanvragen

Inleiding

Voetreflexmassage / voetreflextherapie is een reflex behandelmethode die de gesteldheid van de inwendige organen en weefsels beïnvloedt en zo het algemene welzijn bevordert. Het principe van deze methode is dat elk orgaan of weefsel projectievelden (reflexgebieden) heeft op bepaalde delen van het lichaam.
Deze velden kunnen we bewerken met verschillende technieken om zodoende blokkades in desbetreffende organen op te heffen. Als er zich in het lichaam een stoornis voordoet, kan dit voor blokkades zorgen. Deze blokkades worden door Voetreflextherapie opgespoord en behandeld. Voetreflexmassage is zeer doeltreffend bij buik en maagklachten, stress, verstoringen in de hormoonhuishouding etc.

Inhoud

De opleiding Voetreflexmassage is systematisch van opzet. De opleiding bestaat uit 9 avonden van 3 uur.
In het eerste 6 lessen, die om de 2 weken worden gegeven, leert u de specifieke punten op de juiste manier te behandelen en traceren op de voeten zodat u op een veilige en verantwoorde manier de massage kunt toepassen. De techniek van de voetreflexmassage is in 6 filmpjes ook thuis online te bekijken.
Tijdens de lessen gaan we in op de fysiologie van het lichaam en reflexgebieden op het gezicht. Er is veel praktische oefening om de ervaring te verhogen en de massage te perfectioneren. Ook wordt er tijdens de lessen aandacht besteed aan handreflexen, contra indicaties, de eigen praktijk, klachtgericht masseren en psychische stoornissen.

Vanaf les 7 zijn de lessen om de 3 weken. In de tussenliggende weken gaat u thuis een cliënt masseren die u een aantal weken achter elkaar behandelt en waarbij u de reacties van de cliënt en uw bevindingen noteert in een dossier. Zo krijgt u ervaring in het meerdere keren behandelen van een cliënt en het ondervinden van de reacties van de behandeling. In de tussenliggende lessen kunt u deze behandeling oefenen en uw ervaring met de docent en uw medecursisten delen.

De lesonderwerpen bestaan uit de volgende onderdelen:

 • Theorie en Praktijk massage
 • Fysiologie
 • Handreflexen
 • Contra indicaties
 • Kruisreflexen
 • Tenen lezen
 • Psychische stoornissen
 • Gezichtsreflexen

Instroom

Voor de opleiding Voetreflexmassage zijn geen instroomeisen opgesteld. Een ieder kan aan deze opleiding meedoen.

Studiebelasting

Reken op ca. 2 uur per week leren van de theorie en praktisch oefenen.

Leermiddelen – materialen – ondersteuning

 • Je krijgt een fraaie losbladige studiemap, op maat gemaakt voor de opleiding Voetreflexmassage.
 • Tevens krijg je via deze link toegang tot de speciale video’s die we voor je hebben gemaakt om de handgrepen zo goed mogelijk aan te kunnen leren (alleen voor onze cursisten).
 • En natuurlijk ontvang je een flacon massagelotion.

Doelstelling

U ontvangt aan het eind van de opleiding een certificaat van deelname van MSP Opleidingen. Wanneer u na de opleiding in uw praktijk met voetreflexmassage wilt gaan werken, dan raden we aan om examen te doen bij ACE en het diploma Voetreflexmassage ACE te halen, zodat je in de praktijk met vertrouwen en verantwoord kan werken als Voetreflexmasseur.

  

3 reacties

 1. Ik heb reeds een paar vaste cliënten voor de voetreflex waar al resultaten mee geboekt zijn.
  Sommigen willen deze behandeling puur voor de ontspanning, één wil dit voor maag/darmklachten en weer anderen voor Tietze.
  Ik heb de opleiding voetreflexmassage als zeer interessant en leerzaam ervaren. De lessen zijn op een plezierige, informele en door ervaren docente gegeven. Tijdens mijn opleiding ben ik al voetreflexmassages in mijn massagepraktijk gaan geven. Gaandeweg de opleiding heb ik mij meer toegespitst op het Syndroom van Tietze en Costochondritis en op maag/darmproblemen. Hier heb ik inmiddels al vele cliënten een heel groot plezier mee gedaan en hun klachten sterk kunnen verminderen.

 2. Ik wil graag laten weten dat ik de cursus voetreflexmassage als geweldig heb ervaren. Ik heb veel geleerd en vond en vind nog steeds dat het heel wonderbaarlijk is wat voeten zeggen over iemand en wat je allemaal kunt voelen.Ik heb les gehad van een zeer vakkundige docent met veel geduld en liefde voor het vak. Ze weet zeer zeker waar ze het over heeft. Ik ga hier zeker iets mee doen. Waarschijnlijk een eigen praktijk maar wanneer daar denk ik hard over na want ik ben nog steeds niet uit geleerd bij MSP opleidingen want ik vind het daar in een woord SUPER.

 3. Vorig jaar heb ik de opleiding voetreflexmassage naast mijn baan, gezin en mantelzorg met veel plezier gevolgd bij MSP Opleidingen bij docente Diana van der Meer.
  Wat ik geleerd heb ik dat het geven van voetreflexmassage ontspanning oplevert voor zowel de gever als de ontvanger. Ook heb ik ervaren dat na een behandeling – 1 tot 4 x – clienten aangaven dat klachten minder werden of zelfs helemaal weg gingen. Vooral behandelingen met darmklachten en hormonale problemen zijn hiervan een goed voorbeeld. Heel bijzonder!
  Ik heb gedurende de opleiding geleerd om keuzes te maken op werk en privé gebied en ben daardoor meer in balans. Ik ben rustiger geworden en zorg beter voor mezelf.
  Verder ben ik bezig met het opzetten van een eigen praktijk en ga volgende week beginnen bij een moeder- en kindcentrum om mijn kennis te verbreden. Kortom helemaal happy!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *