Opleiding Sportpedicure – Medisch Pedicure Sport

Kies uw opleiding
Onderstaand vindt u het aanbod van de opleiding Medisch Pedicure Sport, dé specialisatie voor de medisch pedicure

 • Klik op de startdatum of de afbeelding voor meer informatie over lesdagen, prijzen en aanmelden
 • Behaal het branchecertificaat Medisch Pedicure Sport
 • MSP Opleidingen is initiatiefnemer van de Opleiding Medisch Pedicure Sport in Nederland en België
 • Vraag de brochure aan
 • Kijk voor artikelen, nieuws en inspiratie ook op www.sportpedicurenet.nl

       

Inleiding

Al enige jaren zijn meerdere Medisch Pedicures uit persoonlijke interesse zich gaan begeven op het gebied van voetzorg voor sporters. Als erkenning voor dit werkveld is nu het initiatief genomen om een gedegen en geaccrediteerde opleiding tot sportpedicure aan te gaan bieden.

Lees ter inspiratie bijvoorbeeld het interview met een van onze cursisten van de opleiding medisch pedicure sport.

In 2015 is de specialisatie ‘medisch pedicure sport’ geïntroduceerd. Voor deze specialisatie verzorgde de Stichting Certificering Actoren in de Sportgezondheidszorg (SCAS) de certificering van opleidingsinstituten voor de specialisatie Medisch Pedicure Sport, alsmede de persoonscertificatie van de gediplomeerden. MSP Opleidingen is als eerste opleider in Nederland door het SCAS gecertificeerd.

Recentelijk heeft ProVoet een branchekwalificatiedossier (BKD) ontwikkeld, waarin de eisen voor de specialisatie medische pedicure sport zijn beschreven. Hiermee wil ProVoet een bijdrage leveren aan het optimaliseren van de profilering en borging van de kwaliteit.  Daarvoor is tevens de Stichting branchediplomering voetzorg (‘Stichting Bravo’) opgericht. Deze stichting heeft als doel om de kwaliteit van opleiden en examineren voor onder meer het branchecertificaat medisch pedicure sport als onafhankelijk orgaan te borgen en te optimaliseren. Stichting Bravo is eigenaar van de specialisatie medisch pedicure sport en kent het branchecertificaat toe aan pedicures die het examen met goed gevolg afleggen.

Met het diploma Medisch Pedicure Sport dat je als cursist behaalt als je deze opleiding tot medisch pedicure sport met goed gevolg afsluit, behaal je het branchecertificaat.

Op de website van ProVoet zal de Medisch Pedicure Sport zichtbaar worden gemaakt en zullen zo de consumenten en sporters de weg naar jou als medisch pedicure sport kunnen vinden.

De opleiding Medisch Pedicure Sport is op niveau 4 en sluit aan bij het competentieprofiel Medisch Pedicure. De Medisch Pedicure Sport is een verbijzondering van de Medisch pedicure, net zoals bijvoorbeeld de Sportfysiotherapeut een verbijzondering is van de “gewone” fysiotherapeut.

Inhoud / programma

Behandeling en preventie

 • Sport gerelateerde huid– en nagelpathologie
 • Sportblessures van de huid
 • Biomechanica en loopbelasting
 • Sport gerelateerde interventies zoals tapen/bandageren, viltpaddings, bracing, sportinlays, sport specifiek schoeisel
 • Inzicht krijgen in belasting/belastbaarheid en het belang van interne en externe factoren
 • Chronische ziekten/blessures en voetbelasting door sporten

Organisatie en professionalisering

 • Sterkte/zwakte analyse maken
 • collegiaal overleg
 • netwerken
 • Leven lang leren

Instroom

Diploma medisch pedicure.

Studiebelasting

De studiebelasting van de opleiding Medisch Pedicure Sport bedraagt in totaal 100 uur en is als volgt opgebouwd:

 • 50 uur voorbereidingstijd / zelfstudie
 • 5 lesdagen van 6 uur = 30 uur contactonderwijs
 • Examen inclusief voorbereidingstijd 20 uur. Examen vindt plaats op de opleidingslocatie door MSP Opleidingen.

Leermiddelen

Je krijgt een fraaie losbladige studiemap met hand-outs van alle lessen en informatie over het examen. Daarnaast krijg je tijdens de opleiding toegang tot de leeromgeving op de website Sportpedicurenet.nl. Hier vind je o.a.: speciale artikelen, thuiswerkopdrachten, studietaken en aanvullende informatie, zoals video’s van de praktische vaardigheden. Tijdens de praktijklessen is oefenmateriaal zoals sporttape, kinesiotape, dynamic tape en vilt aanwezig, waar je kosteloos gebruik van kunt maken.

Doelstelling

Opleiden van cursisten voor het diploma Medisch Pedicure Sport.

Docenten

De opleiding wordt gegeven door topdocenten die volop bekend zijn in de pedicurebranche en die ook actief zijn geweest tijdens het sportpedicurecongres in 2015. Zij hebben onder leiding van Margreet van Putten en MSP Opleidingen het kwalificatieprofiel voor de Medisch Pedicure Sport ontwikkeld.  Deze docenten, de gastdocenten en de onderwijskundige expertise van MSP Opleidingen, staan borg voor een hoog kwalitatieve opleiding Medisch Pedicure Sport. MSP Opleidingen is er trots op om samen met deze stuk voor stuk zeer ervaren en topdocenten de opleiding Medisch Pedicure Sport te ontwikkelen en te geven aan de medisch pedicures in Nederland.

Margreet van Putten, arts / onderzoeker / docent en hoofd opleiding Podotherapie en Sportpodotherapie Fontys Hogeschool Eindhoven

Margreet van Putten studeerde geneeskunde aan de universiteit van Maastricht. Margreet is Arts en wetenschappelijk onderzoeker en docent / hoofd van de Opleiding Podotherapie en Sportpodotherapie van de Fontys Paramedische Hogeschool te Eindhoven. Margreet van Putten werd in 2007 onderscheiden met een ridderorde in de orde van Oranje Nassau voor al haar werk in de voetzorg. Ze is jarenlang bestuurslid van ProVoet geweest en een bekend auteur van diverse boeken voor Pedicures. Wereldwijd is ze een gewaardeerd spreker op internationale congressen in het bijzonder over Voetzorg bij Diabetes.

Ingrid Janssen, sportpodotherapeut, manueel therapeut

Ingrid is in 1995 afgestudeerd als podotherapeut aan de Fontys Paramedische Hogeschool. Vanuit hieruit is zij zich gaan specialiseren in het begeleiden van sporters en behoorde ze tot de eerste groep afgestudeerde sportpodotherapeuten. Daarna volgde zij de opleiding tot manueel therapeut. Als sportpodo- / manueeltherapeut begeleidt ze zowel breedte- als topsporters. Zo is zij onder andere verbonden geweest aan de Vacansoleil DCM wielerploeg en het eredivisie-team triatlon ‘Vodafone/Citystarters Team TTW’. Daarnaast schrijft ze regelmatig in het wielerblad Fiets. Ingrid is eigenaar / directeur van Sportpodotherapeutisch Centrum ProFysic.

Toos Mennen, medisch pedicure en medisch Pedicure Sport, SMA Weert

Toos is eigenaar / directeur van Medisch Pedicurecentrum Weert. Sinds 1988 geeft zij al les aan pedicures in Nederland. Jarenlang was ze werkzaam als examinator en actief in diverse commissies bij ProVoet. Toos is een van de eerste medisch pedicures en medisch pedicure Sport in Nederland en schrijft al jaren vakgerichte artikelen in Podopost. Daarnaast is zij auteur van diverse studieboeken over likdoorns, nagels en risicovoeten.

Sabine Scheepens, Bewegingswetenschapper, sportpodotherapeut

Sabine Scheepens is bewegingswetenschapper en bevlogen podotherapeut sinds 1996. Om haar kennis met anderen te delen geeft ze graag bijscholingen aan pedicures, paramedici of (huis)artsen. Sabine is mede eigenaar / directeur van een keten van 5 podotherapiepraktijken in Brabant.

Miranda van Mol, Docent Podotherapie Fontys

HBO docent Fontys Eindhoven opleiding Podotherapie en volledig HBO bevoegd examinator HBO; Miranda is een fantastische expert docent en examinator en kan zelfs de meest zenuwachtige cursist op haar gemak stellen en de meest ingewikkelde onderwerpen eenvoudig en super geduldig uitleggen!

Ed van Bruggen, sportfysiotherapeut, manueel therapeut en certified instructor kinesiotaping en dynamic taping

Ed is een zeer ervaren sportfysiotherapeut en manueel therapeut. Hij is eigenaar / directeur van een fysiotherapiepraktijk in Rotterdam. Hij is officieel certified instructor Kinesiotaping en Dynamic Taping. Hij geeft al meer dan 20 jaar les bij de opleiding Sportmassage en Verzorging en geeft de tapelessen voor de opleiding Medisch Pedicure Sport.
Daarnaast is Ed examinator Sportmassage ACE en voorzitter van de examencommissie van ACE Algemeen Centrum van Examinering. Samen met MSP Opleidingen ontwikkelt hij diverse nascholingen voor de sportmasseur en de sportpedicure.

Afronding van de opleiding

Diploma Medisch Pedicure Sport.

Didactische werkvormen

De lesdagen zullen afwisselend gevuld worden met hoorcolleges, praktijkdemonstraties en hands-on lessen, casuïstiek besprekingen, discussies en oefenen onder begeleiding.

Voordelen / perspectief van de cursus

Je kunt je gaan profileren in een geheel nieuw en uitdagend werkveld: de sportgezondheidszorg.

Examen

Het examen bestaat uit 3 toetsen:
1. Een preventieopdracht schriftelijke uitwerking van een casus of vraagstelling. Deze casus dient met een voldoende te zijn afgesloten alvorens aan de examendag te mogen mee doen.
2. Theoretische toets in de vorm van 50 multiple choice vragen.
3. Praktische toets in de vorm van het uitvoeren van een (preventieve) behandeling op een studiegenoot.

Accreditatie

Branchecertificaat

Met het diploma Medisch Pedicure Sport verkrijgt u het branchecertificaat Medisch Pedicure Sport.

 

ProCert

ProCert heeft voor de nieuwe accreditatieperiode 2018 – 2020 de opleiding Sportpedicure – Medisch Pedicure Sport van MSP Opleidingen als volgt gewaardeerd:

Medisch pedicure: 24 punten
Categorie: Beroepsvereisten

 • Voetzorg: 9
 • Kwaliteitsbewust handelen: 6
 • Professionaliteit: 9

Voor nadere informatie over de precieze waardering verwijzen we u naar ProCert.

BVV (= Belgische Vereniging voor gespecialiseerde Voetverzorger)

De opleiding Sportpedicure – Medisch Pedicure Sport van MSP Opleidingen is geaccrediteerd door de BVV (=Belgische Vereniging voor gespecialiseerde Voetverzorger).
De BVV heeft als erkende beroepsfederatie voor gespecialiseerde voetverzorgers mandaten in diverse overlegplatforms bij o.m. de Federale Overheid Sociale zaken en Volksgezondheid, de Federale Overheid Economie, middenstand en KMO, de Hoge Raad voor de Middenstand en KMO, de Vlaamse overheid en de commissie van de Diabetische voet.

De opleiding Sportpedicure – Medisch Pedicure Sport van MSP Opleidingen is geaccrediteerd voor het maximale aantal punten van 100 voor het GVV kwaliteitslabel.
Hiermee voldoet de gespecialiseerde voetverzorger voor een periode van 3 jaar het behoud van het kwaliteitslabel.

Voor nadere informatie over de precieze waardering verwijzen we u naar de BVV.

10 reacties

 1. Beste ,

  Kunnen we de opleiding volgen met een belgisch diploma van gespecialiseerde voetverzorger ? Ontvangen we dan het diploma of ook enkel een certificaat van deelname en mogen we geen examens meevolgen

  Mvg
  Iris

  • Hallo Iris,
   Ja hoor, we hebben al diverse Belgische gespecialiseerde Voetverzorgers opgeleid. Je ontvangt het officiele diploma en je mag natuurlijk dan deelnemen aan de examens. Als je slaagt voor het examen, dan behaal je het diploma Medisch Pedicure Sport.

   De opleiding Sportpedicure – Medisch Pedicure Sport van MSP Opleidingen is geaccrediteerd voor het maximale aantal punten van 100 voor het GVV kwaliteitslabel.
   Hiermee voldoet de gespecialiseerde voetverzorger voor een periode van 3 jaar het behoud van het kwaliteitslabel.

   Als je mee wilt doen aan de opleiding Medisch Pedicure Sport, dan kan je je hier aanmelden.

 2. Goedemorgen,
  Welke vooropleiding is er vereist om de opleiding medisch sport pedicure te doen?

  Met vriendelijke groet,
  Willem Hoogendijk

  • Hallo Willem,

   Als vooropleiding is de opleiding medisch pedicure vereist. Dan kan je de specialisatie medisch Pedicure Sport volgen.

   Met vriendelijke groet,

   team MSP Opleidingen

 3. Goedemiddag,
  Wanneer is de volgende opleiding medisch pedicure sport in Nederland?

  Met vriendelijke groet,
  Lieselotte Hanskamp

  • Hallo Liselotte,
   Dat is op dit moment nog niet bekend. Wij zijn initiatiefnemer van de opleiding Medisch Pedicure Sport. Er zijn diverse ontwikkelingen op dit moment vanuit PROVOET / BRAVO en we willen die eerst even afwachten. Daarna beslissen we met ons docententeam hoe verder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *