Cursus Zwangerschapsmassage

Kies uw cursus

 • Klik op de afbeelding of de startdatum van uw keuze voor meer informatie over prijzen en aanmelden.

Inleiding

In deze unieke 6-daagse cursus zwangerschapsmassage leer je naast de ontspannende technieken (zijligging cliënt), ook een aantal myofasciale stretches, het geven van rek aan o.a. de quadratus lumborum en m. trapezius descendens, als ook een eerste inzet van drukpunten om verlichting te kunnen geven.
In de theorie komen de trimesters van de zwangere vrouw aan de orde met de daarbij specifiek horende symptomen en klachten, de do’s en don’ts en de invloed dat wij uitoefenen indirect op de foetus.

Zwangerschapsmassage is een specialisatie voor jou als masseur, waar je jarenlang plezier aan kunt beleven in je massagepraktijk. Vrijwel iedereen krijgt immers in zijn/ haar omgeving wel te maken met zwangerschap. Het is prachtig om te weten dat je de moeder masseert en de foetus daarvan mee geniet!

Na deze cursus organiseren we nog speciale themadagen, waarmee je je nog verder kunt ontwikkelen als expert zwangerschapsmassage (bv. aromatherapie, voetreflex en cupping alles specifiek gericht op de zwangere vrouw).

Inhoud

De cursus zwangerschapsmassage bestaat uit  70% praktijk en 30% theorie.
De volgende onderwerpen komen aan de orde:

Theorie

 • Geschiedenis en cultuur van de zwangerschap
 • Zwangerschap: van conceptie tot en met geboorte
 • Hormonale veranderingen in relatie met zwangerschap
 • Fabels met betrekking tot massage en zwangerschap
 • Anatomie (fascia en spieren) voor zover relevant bij een zwangerschapsmassage
 • Contra-indicaties massage tijdens en na de zwangerschap
 • Anamnese bij zwangerschap
 • Voorbereiding op een zwangerschapsmassage
 • Massage tijdens en na de zwangerschap

Praktijk

 • Werken met relevante hulpmiddelen (kussens) in verband met zijligging van de cliënt
 • Specifieke massagetechnieken (gericht op het behandelen van de huid, de fascia en de spieren)
 • Specifieke massagetechnieken bij klachten van de lage rug en de bekkenregio
 • Het geven van een complete ontspannende zwangerschapsmassage voor het hele lichaam van de cliënt

Instroom

Opleiding Sportmassage, Wellnessmassage of Ontspanningsmassage ACE of gelijkwaardig. Neem bij twijfel contact met ons op. We willen een ieder die zich wil ontwikkelen tot een expert zwangerschapsmassage daartoe graag de mogelijkheid bieden.

Leermiddelen

Je ontvangt een studiewijzer.

Studiebelasting

De cursus bestaat uit 6 lesdagen van 10.00 – 16.00 uur, met een studiebelasting per dag van 5 uur. Totaal 30 contacturen. Tussen de lesdagen door adviseren we om de praktijk te oefenen, waarbij we uitgaan van ca. 3 uur per tussenliggende periode.  Het is het meest optimaal om te oefenen bij zwangeren.

Doelstelling

Het verantwoord kunnen geven van een zwangerschapsmassage op maat voor jouw cliënten in jouw massagepraktijk.

Certificaat

Je ontvangt het ACE certificaat “Zwangerschapsmassage” bij minimaal 80% aanwezigheid en aanwezigheid op de laatste lesdag (beknopte toets theorie en praktijk).

Docent

Rosalie Schippers is afgestudeerd aan de Rotterdamse Dansacademie als dansdocent (moderne-, jazz/ Afrikaanse- en tapdans). Letterlijk was zij altijd met haar lichaam in beweging. En nu laat zij haar cliënten en coachees ook in beweging komen. Zij heeft Praktijk ROOS met twee locaties sinds 2007 en het Lemniscaat Center van waaruit ze opleidingen geeft sinds 2017.
Rosalie is massagetherapeut, voetreflextherapeut, MLD therapeut, borstweefseltherapeut en celzouttherapeut. Vanaf 2011 heeft zij zich gespecialiseerd in zwangerschap binnen haar praktijk. Rosalie is zowel Oosters als Westers opgeleid.

Artikelen zwangerschapsmassage