Workshop Indiase Hoofdmassage

Kies uw opleiding

Inleiding

De Indiase (Ayurvedische) hoofdmassage is een traditionele zittende massagetechniek die het bovengedeelte van het lichaam behandelt. Wij masseren het hoofd, het gezicht, de nek, de schouders, het bovenste gedeelte van de rug, de armen en de handen.

Ayurveda is een eeuwenoude geneeswijze, afkomstig uit India, die gerelateerd is aan Yoga en aan het Chakra systeem. Ayurveda betekent levenskennis. Ayurveda is een holistisch systeem dat de mens ziet als een samenstelling van lichaam, geest en ziel.

Tijdens een Ayurvedische hoofdmassage maken wij gebruik van wrijven, kneden, knijpen, kloppen, schudden, strijken en circulaire bewegingen.
De bewegingen zijn van boven naar beneden, vanaf het hoofd richting de schouders en de rug.
Bij de behandeling kan er ook gebruik gemaakt worden van bijvoorbeeld aromalampjes en ontspannende muziek om zo een positieve en ontspannende sfeer te creëren.

In Nederland hebben we “veel aan ons hoofd” en geven wij vaak te weinig aandacht aan de signalen van ons lichaam. Onze energie zit vaak in ons hoofd, nek en schouders vast. Wij  hebben vaak last van stress, hoofdpijn, spierpijn, rugpijn en spijsverteringsklachten. De Indiase hoofdmassage is een ontspannende therapievorm die deze blokkades wegneemt en de energie in het lichaam activeert. Wij voelen dan een diepe ontspanning, een betere ademhaling, minder pijn en meer energie.

In India noemen mensen de hoofdmassage “champi” of “champissage”. Het woord shampoo komt daarvandaan. Het is een ontspannende en tegelijk energetische massagevorm. Volgens Ayurveda zijn massage en hoofdmassage een deel van onze dagelijkse routine om ons energieniveau te verbeteren.

Programma

Ochtend

 • Presentatie van de cursus en de deelnemers
 • Uitleg over Ayurveda en de 3 typen (vata – pitta – kapha)
 • Uitleg over de Indiase hoofdmassage (voordelen, contra-indicaties, houding van de
  masseur, verschillende soorten Ayurvedische Massage, enz.)
 • Uitvoeren dosha test om je type uit te vinden
 • Indiase hoofdmassage oefenen als zelfmassage

Middag

 • Uitleg over de 7 chakra’s
 • Indiase hoofdmassage oefenen
 • Extra technieken Indiase Hoofdmassage
 • Evaluatie en afronden

Docent

De workshop Indiase Hoofdmassage wordt gegeven door Tiziana Stapel, ayurvedic practitioner & trainer. Tiziana heeft ruime ervaring in het verzorgen van cursussen en workshops.

Studiebelasting

De workshop duurt 1 dag en heeft een totale studiebelasting van 6 uur.

Certificaat

Bij 100% aanwezigheid ontvang je een certificaat als bewijs van deelname.

Eén reactie

 1. ” Een leerzame en gezellige workshop met een enthousiaste en deskundige docente. Het was erg fijn dat Tiziana niet alleen aandacht besteedde aan het uitvoeren van de technieken, maar deze ook plaatste in de context van de Ayurvedische geneeskunde, en veel vertelde over de bijbehorende kosmologie en filosofie. De syllabus is ook op dit punt heel informatief en zorgvuldig samengesteld.

  De workshop bestond in feite uit drie delen:
  Inleiding Ayurvedische kosmologie en filosofie.
  Vaststellen van het “persoonlijkheidstype” (dosha) van elke deelnemer. Ieder vulde een vragenlijst in die vervolgens individueel werd besproken.
  Praktijkoefeningen.
  Ik heb genoten van de workshop, en met name het tweede gedeelte vond ik heel interessant en relevant. Ik heb ooit een boekje gelezen over de dosha-theorie in Ayurveda, maar ik vond het niet gemakkelijk om de diverse persoonlijkheidstypen ook te herkennen in de praktijk. Tiziana gaf daarvoor heel nuttige aanwijzingen die je direct kunt toepassen. Dat is van belang, omdat je idealiter de behandeling moet aanpassen aan de dosha van de cliënt.
  Naar mijn mening is het tweede deel van de workshop wezenlijk voor een goed begrip van deze vorm van massage.
  Tiziana geeft les op een heel persoonlijke manier: ze onthoudt de namen en het dosha-type van elke deelnemer bijna feilloos (heel knap met zo’n grote groep), geeft ieder de ruimte om zich te uiten en vragen te stellen, en vertelt veel over haar eigen achtergrond en ervaring. Daardoor schept ze een informele, warme en communicatieve sfeer.

  Bedankt voor het organiseren van deze fijne workshop! Ook de lunch was weer uitstekend verzorgd”.

  Lien van Woerkom

Reacties zijn gesloten.