Trainingsweekend in Sauerland: Ademhaling, koudegewenning en mindset: meer controle over je gezondheid

Schrijf je in voor deze nascholing

Onderstaand vind je het aanbod van het trainingsweekend “Ademhaling, koudegewenning en mindset: meer controle over je gezondheid” dat we voor jou in Sauerland organiseren.

Klik op de afbeelding of de workshop van uw keuze voor meer informatie over prijzen en aanmelden.

 • Aanmelding gesloten
 • Wil je eventueel nog mee? Bel of mail ons dan even en laat je op de wachtlijst plaatsen.

In het mooie “Haus am Lenne” in Oberkirchen in het prachtige Sauerland, ca. 10 km van het bekende Winterberg,  organiseren we een leerzaam, inspirerend en gezellig trainingsweekend.
Onder de enthousiaste leiding van docent Wim Kuijs en Joost Mentink (directeur MSP Opleidingen) beleef je een fantastisch weekend en leer en ervaar je wat ademhaling, koude en mindset kunnen betekenen voor jouw gezondheid.

Inleiding

De laatste jaren staat ademhaling steeds meer in de belangstelling. Een rustige en ontspannen ademhaling wordt in verband gebracht met diverse positieve gezondheidseffecten, zoals een positieve invloed op de bloeddruk, verbeterde concentratie, minder hoofd- en rugpijn, beter slapen en minder stress, angst en depressie.

Herbert Benson (dokter uit Amerika, opgeleid op Harvard, en oprichter van een body/mind medisch centrum in Boston, USA) heeft bijvoorbeeld in een klooster in Noord India diverse monniken onderzocht en vastgesteld dat zij door het toepassen van een bepaalde meditatietechniek (g Tum-mo) hun metabolisme tot wel 60% konden verlagen en bijvoorbeeld de temperatuur van hun handen en vingers met 17 graden konden verhogen. Hij is in het bijzonder bekend geworden met zijn werk over de “relaxation response.

Sinds enige jaren is er meer en meer aandacht voor het combineren van ademhaling met koude. Wim Hof kent iedereen zo langzamerhand wel. Hij heeft een specifieke methode ontwikkeld, waarbij ademhalingsoefeningen, koudetraining en inzet (mindset) worden gecombineerd. Er zijn aanwijzingen dat met deze methode het autonome zenuwstelsel kan worden beïnvloed en aangestuurd. Wetenschappelijk is dat lang voor onmogelijk gehouden.

Inhoud

In het weekend gaan we uitgebreid aan de slag met speciale ademhalingstechnieken, koudegewenning en mindset. We maken daarbij dankbaar en optimaal gebruik van de prachtige omgeving van het Sauerland. Zo gaan we o.a. wandelen in de sneeuw op blote voeten en in korte broek (de gekozen periode is de meest sneeuwzekere periode, echter we hebben geen garantie natuurlijk) en gaan we buiten zwemmen / baden in een meertje / beekje.

Je leert veel over:

 • Koudegewenning: wat doet koude met je lichaam en wat zijn de voordelen voor je gezondheid, effecten koud afdouchen, effecten op stress en burn-out gerelateerde klachten
 • Ademen: speciale ademhalingstechnieken, het belang van een rustige en ontspannen ademhaling, tips en trics voor een goede ademhaling
 • Ontspannen: echte ontspanning, wat is dat en hoe kan je dat realiseren

Praktische zaken

Aankomst is op vrijdagmiddag / vrijdagavond. Zaterdag en zondag gaan we aan de slag met ademhalingstechnieken, koudegewenning en mindset. Als u wilt, dan kunt u op zondagavond weer naar huis rijden óf u blijft (gratis) nog een nachtje en gaat op maandagochtend pas naar Nederland terug. Het vakantiehuis ligt op 350 km vanaf Leiden. Maaltijden en verblijf in het vakantiehuis zijn bij de prijs inbegrepen. Voor de drankjes vragen we een aparte bijdrage (kostprijs). Reiskosten zijn niet inbegrepen, als we carpoolen delen we met elkaar de benzinekosten.

 • inclusief het programma van Wim Kuijs tijdens het weekend op zaterdag en zondag
 • inclusief overnachtingen en maaltijden
 • inclusief koffie / thee
 • inclusief gebruik Finse Sauna / wellnessruimte van haus am Lenne

De overnachting is met een mede deelnemer op de kamer.

Let op: het zal duidelijk zijn dat het programma mede afhankelijk is van de specifieke weersomstandigheden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er onvoldoende sneeuw ligt in de directe omgeving van Oberkirchen en dat we een stukje moeten rijden. Of dat er zelfs helemaal geen sneeuw ligt, wat we overigens gelet op de datum van het weekend, niet verwachten, .

Docent

De programma onderdelen tijdens het weekend worden gegeven door Wim Kuijs. Wim Kuijs is reanimatie-instructeur bij de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR). Zijn cursisten weten als geen ander hoe inspirerend en enthousiast hij cursussen en workshops geeft. Echt geweldig! Hij wil nu graag met ons zijn kennis en ervaring delen over koude(gewenning), warmte en ademhaling. Hij heeft diverse trainingen gevolgd, waaronder in Zweden, die hebben geleid tot een omschakeling in zijn leven. Niet totaal op z’n kop maar vooral het veranderd hebben van een aantal gewoontes. Hij voelt zich er fantastisch bij en wil jou dit gevoel ook geven.

Joost Mentink, directeur MSP Opleidingen, zorgt voor de organisatorische ondersteuning en is het gehele weekend aanwezig. Joost kent Sauerland heel goed en zal samen met Wim vooraf de mooiste wandelingen uitzetten, de mooiste meertjes voor ons uitzoeken en jou een unieke beleving bieden tijdens het weekend.

Aanmelden

 • online aanmelden en betalen via de website
 • minimum én maximum 8 deelnemers
 • inschrijving op volgorde van binnenkomst inschrijving en betaling
 • 1 dag na sluiting inschrijving weet je of het weekend door gaat of niet
 • als je hebt ingeschreven en betaald, en het weekend onverhoopt niet doorgaat, dan retourneren wij per omgaande jouw betaling

Over Sauerland

Sauerland is een prachtige regio van Duitsland. Bossen, meren, bergen, schilderachtige dorpjes. Prachtig! Een unieke omgeving voor dit weekend. In de geplande periode ligt er normaliter sneeuw en kan het behoorlijk koud zijn. Zo hebben we zelf wel weekenden meegemaakt in Sauerland begin februari met een meter sneeuw en een minimum temperatuur van minus 20 graden Celsius. Om je vast een beetje in de sferen te brengen deze video. Geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *