Cursus Voeding en Gezondheid in de massagepraktijk

Kies uw opleiding

Onderstaand vindt u het aanbod van de cursus Voeding en Gezondheid in de massagepraktijk. Klik op de startdatum of de afbeelding voor meer informatie over prijzen en aanmelden.

Voeding: de snelweg van de gezondheid. Met deze cursus geven we jou als massageprofessional handvatten om in de praktijk jouw klanten (nog) beter te kunnen adviseren wat betreft voeding.

Inleiding

Voedsel vormt de basis van onze gezondheid. In de afgelopen 50 jaar is er echter veel veranderd aan ons voedsel, denk bijvoorbeeld aan het aanbod, ons eetgedrag, de manier van voedselbereiding, etc.  Over voeding en voedsel is heel veel te vinden op internet. Maar wat is betrouwbare informatie en geeft jou nieuwe goed onderbouwde kennis en handvatten om jouw cliënten zorgvuldig en goed te kunnen adviseren? ​In deze cursus krijg je handvatten over voeding en gezondheid zodat je je klanten completer kunt adviseren. Je bent al specialist in je vak en kunt specifieke adviezen geven die de gezondheid van je klant kunnen verbeteren. En je kan natuurlijk ook zelf de nieuwe kennis toepassen voor jezelf, zodat je jouw vak met (nog) meer energie kunt uitvoeren.

 

Voordelen voor jou

✓ Ervaren docent
✓ Leer goed onderbouwde voedingsadviezen geven aan je cliënten
✓ Direct toepasbaar in je massagepraktijk
✓ Extra onderscheidend vermogen voor jouw massagepraktijk
✓ Met speciale studiehandleiding en literatuur
✓ Behaal het certificaat “Voedingsdeskundige in de massagepraktijk”

Inhoud en onderwerpen

  • De waarheid over voeding en gezondheid
  • De oorzaken van (bijna) alle ziekten
  • Kwalitatieve en duurzame voeding
  • Wat zijn mineralen en vitaminen
  • Mineralen uitgelicht: magnesium, kalium, silicium en jodium
  • Uitgelicht: vetten, transvetten, proteïnen en koolhydraten
  • Effecten van voeding op de korte en lange termijn
  • Voeding bij intensieve beweging, klachtenpatronen en blessures
  • Etikettering
  • Opstellen voedingsplan
  • Enkele diëten die ook werken op de langere termijn
  • Richtlijnen voor voedingsadvies en doorverwijzen
  • Zuur-base evenwicht en voedselcombinaties
  • Gemaksvoedsel, voedingsdeficiënties en supplementen
  • De invloed van emoties op het verteringssysteem
  • Het hormonale evenwicht en gezondheid

Programma

Bijeenkomst -1-

  • Kennismaken en voorstellen
  • Gezondheid: wat is het en wat zijn de voorwaarden voor een goede gezondheid
  • Voeding: inleiding en geschiedenis
  • Het belang van vitaminen/mineralen
  • Microcirculatie in relatie tot voeding

Bijeenkomst -2-

  • Goed voedsel: recente inzichten
  • Voedingsplan met 2 diëten die bijna altijd werken
  • Sport en voeding
  • Klachten afkomstig van blessures en te intensief sporten in relatie tot voeding

Bijeenkomst -3-

  • Mineralen en vitaminen: toepassen in de praktijk
  • De “lekkende darm”problematiek
  • Vetten en het achterliggende verhaal

Bijeenkomst -4-

  • Voeding en emoties
  • Voeding en hormonen
  • Zuur-base en het bloedgroepen dieet
  • Sporenelementen en voeding

Instroom

Het hebben afgerond van een massage opleiding, bijvoorbeeld de opleiding Ontspanningsmassage, Wellnessmassage of Sportmassage ACE of vergelijkbaar.

Studiebelasting

De cursus bestaat uit 12 contacturen (4 avonden van 3 lesuren) en 18 uur thuisstudie ( lezen van literatuur, maken van huiswerkopdrachten en voorbereidingsopdrachten) en heeft een totale studiebelasting van 30 uur.

Doelstelling

Na deze cursus kun je je cliënt van gedegen advies voorzien op het gebied van voedsel in relatie tot zijn algemene gezondheid en de relatie van voeding tot klachten/blessures. Hiermee kan je in jouw praktijk nog beter zorgen voor jouw cliënten.

Accreditatie

Voor de cursus zal accreditatie worden aangevraagd bij de BGN.

Docent
Hayo Bol is sinds 1995 natuurgeneeskundig therapeut en heeft een praktijk te Amsterdam en Sneek. Voeding speelt een centrale rol in de natuurgeneeskunde en is bij iedere discipline een belangrijk pluspunt om resultaat te verkrijgen. Hayo adviseert zijn cliënten al meer dan 20 jaar over voeding en hoe dit in te zetten ter ondersteuning voor gezondheid.

Hayo: “De afgelopen 20 jaar heb ik veel gedaan met diëten en voeding. Zo heb ik mij een jaar lang verdiept in de macrobiotiek, vervolgens een tijdlang strikt vegetarisch geleefd, 8 weken het basisch dieet gevolgd en verschillende keren gevast. Het uitproberen van voedingsgewoonten werd een tijdje een soort “sport” en zodoende volgde ik onder andere Fit for Life, het Budwig dieet en Paleo. Die laatste is (weliswaar in aangepaste vorm) gebleven. Het was altijd een leerzame ervaring maar na verloop van tijd is de sjeu er wel vanaf. De voorlopige conclusie is dat geen van alle diëten mij gebracht heeft wat ik ervan verwachtte. Het enige voordeel is dat de kennis over voeding en wat het met je doet in de jaren wel is toegenomen. Deze kennis wil ik graag delen met collega zorgverleners in de massagebranche”.

Literatuur

Dr. W. Hartenbach. De cholesterolleugen.
C. van Bemmelen. 100% suikervrij.
G. Enders. De mooie voedselmachine.
K. A. Turner. Radicale Remissie. uitgeverij Succesboeken.
Dr. D. S. Schreiber. Uw brein als medicijn.
Dr. N. Cambell-Mc Bride. Gut and psychology syndrome.