Cursus Dorn-manipulatie therapie en Breuss massage

 

Deze cursus wordt gegeven op vrijdag 19 en 26 november 2021

Aanmelden bij YinYang Balance in Voorburg: vermeld op het inschrijfformulier dat je via MSP Opleidingen deze cursus hebt gevonden.

Voordelen voor jou

 • zeer ervaren docent
 • direct toepasbaar in je massagepraktijk
 • geaccrediteerde nascholing ACE Algemeen Centrum voor Examinering
 • behaal het ACE-certificaat Dorn-manipulatie en Breuss massage

Inleiding

Zachte Corrigerende behandeling bij Wervel en Gewrichten blokkades!
Algemene informatie
Dorn-manipulatie therapie is erop gericht om scheefstand en blokkades in rug, nek, benen, bekken, wervels en gewrichten op te heffen via zachte manipulaties. Hoeveel mensen lopen niet je praktijk binnen met deze klachten? Door je te bekwamen in de Dorn-manipulatie therapie kun jij deze mensen verlichting bieden.

>>Deze heilzame therapie is een must voor elke therapeut.

Lichaam terugzetten in de juiste houding
Door verstoringen in het houdings- en bewegingsapparaat ontstaan er veel klachten. Met de Dorn-manipulatie therapie worden door middel van zachte manipulaties de gewrichten in de correcte positie geplaatst zodat de benen gelijk komen te staan. Vervolgens wordt ook het bekken (met de heupbeenderen, het heiligbeen en het staartbeen) terug in de juiste positie gebracht. Daarna volgt het manipuleren van de wervelkolom.

>>Cursus Dorn-manipulatie Therapie, verbetert de structuur van het lichaam

Zachte manipulaties met diepgaand effect
Een Dorn-manipulatie therapeut voert zachte manipulaties uit, aangevuld met stretchtechnieken, post-isometrische oefeningen en diverse zachte massagetechnieken.

>>Na afloop van deze cursus zal je veel mensen verlichting kunnen bieden.

Dorn-manipulatie en Breuss massage – Achtergrond
De Dorn-methode is ontwikkeld door Dieter Dorn en is een zachte manuele behandeling van de wervelkolom en de gewrichten zoals bijvoorbeeld het bekken. De basis van deze methode is het corrigeren van een beenlengteverschil. 75% van de mensen heeft een (zonder dat ze het vaak weten) een beenlengteverschil. Beenlengteverschil kan leiden tot een scheef bekken, waardoor de wervelkolom niet meer optimaal kan functioneren en er allerlei pijnklachten in het lichaam kunnen ontstaan. Gedacht kan worden aan kyfose, lordose, scoliose, bekkeninstabiliteit, schouderklachten of migraine. Een beenlengteverschil kan ontstaan door een val, verkeerd zitten, een ongeluk, verstappen (omzwikken) of vertillen.

Met de Dorn-methode corrigeer je het ‘langere’ been. Wanneer het beenlengteverschil is gecorrigeerd, worden daarna ook het bekken, het SI-gewricht en de wervelkolom nagekeken. Wanneer blijkt dat deze niet in de juiste positie staan, worden ook deze gecorrigeerd.

Kenmerkend voor de Dorn-methode is dat deze correctie plaatsvindt tijdens beweging. De Dorn-methode wordt afgesloten met een Breuss-massage. Dit is een zachte, ontspannende massage op de rugwervelkolom, die inwerkt op fysieke en psychische spanningen. Tijdens de massage wordt er gebruik gemaakt van Sint Jansolie welke diep inwerkt op het weefsel en de tussenwervelschijven.

Wanneer een Dorn behandeling – Toepassing en doel
Bij de volgende symptomen en chronische aandoeningen is gebleken dat een behandeling met de Dorn methode goede resultaten boekt. Omdat bij Dorn therapie de wervelkolom wordt behandeld wordt er ook invloed uitgeoefend op het zenuwstelsel, en heeft Dorn therapie een zeer gunstig effect op alle organen.

 • Beenlengteverschil
 • Hoofdpijn en migraine
 • Nek- en schouderpijn
 • Kyfose
 • Lordose
 • Scoliose
 • Lumbago, ischias, spit
 • Darm- en blaasproblemen
 • Galblaas- en schildklierklachten
 • Chronische vermoeidheid
 • Duizeligheid
 • Bekkeninstabiliteit
 • Bekkenscheefstand
 • Armklachten zoals een tennisarm, golfersarm
 • Gewrichtsklachten
 • Frozen Shoulder

Inhoud
Tijdens deze cursus manipulatie therapie leer je meer over de geschiedenis, achtergronden, basisprincipes en de vele toepassingsgebieden van deze behandelwijze. Er wordt ingegaan op de functionele anatomie van de behandelde zones. Daarna ga je zelf aan de slag met allerlei technieken die gericht zijn op klachten als beenlengteverschil, bekkenscheefstand, sacrumsubluxatie (het gedeeltelijk uit de kom raken), dislocatie staartbeen, ischialgie en claviculaire subluxatie. Je leert zachte manipulatietechnieken, orthomanipulatie massagetechnieken, stretchoefeningen en iso-metrische oefeningen om deze problemen te verzachten.

Inhoud Breuss massage
Naast de Dorn methode gaan we ons tijdens de cursus ook verder verdiepen in de Breuss massage.

De Breuss massage is een tussenwervel massage ontwikkeld door Rudolf Breuss. Breuss gaat ervan uit dat er geen ‘versleten’ wervels bestaan, maar slechts gedegenereerde, en doordat cellen steeds opnieuw opgebouwd worden, kunnen ook tussenwervelschijven een verbeterde conditie verkrijgen door deze massage. Door de ontspanning die in de wervelkolom ontstaat, is het mogelijk de wervels opnieuw te richten.

Deze techniek is uitermate geschikt om blokkades op te lossen (fysiek, emotioneel, mentaal). Wervelkolom problemen zoals ischias en hernia kunnen er ongevaarlijk en succesvol mee behandeld worden.

De Breuss-massage wordt uitgevoerd op de blote rug en duurt ca. 15 minuten. .Hierbij maak je gebruik van Johannesolie of St. Jansolie die dieper doordringt in de wervels dan andere olie.
Na de massage wordt de rug (wervelkolom) afgedekt met speciaal zijdepapier. Zijdepapier houdt de warmte vast en neemt afvalstoffen op. Over het zijdepapier wordt een warme handdoek gelegd. Zo blijft de cliënt nog eens 10 minuten ontspannen liggen.

De Dorn Behandel-protocol
De eerste behandeling wordt gestart met een uitgebreid intakegesprek. De volledige behandeling (Dorn, manuele mobilisaties en de Breuss-massage) duurt gemiddeld 1,5 uur. De vervolgbehandelingen zullen ongeveer een uur in beslag nemen. Gemiddeld is 80% van de cliënten na 3-5 behandelingen zo goed als klachtvrij.

Er wordt altijd gestart met een onderzoek naar beenlengteverschil. Daarna wordt worden de heupen, het SI-gewricht, ruggenwervels, nekwervels, schoudergewrichten, elle boog, pols en vingergewrichtjes gecontroleerd en eventueel gecorrigeerd. Ook de knieën en de enkels komen aan bod.

Na de behandeling krijgt de cliënt zelfhulpoefeningen mee naar huis die het resultaat zullen bevorderen en vasthouden.

>>Deze methode is een aanwinst in iedere therapeuten praktijk.

Structuur en Inhoud cursus Dorn behandeling
–              Dorn methode technieken.
–              Breuss massage technieken.
–              Manuele Therapie technieken.
–              Geschiedenis Dorn en Breuss technieken.
–              Indicaties en contra-indicaties.
–              Opstellen behandelplan.
–              Zelfhulpprogramma voor de cliënten

>>De Dorn methode en Breuss massage kan ook toegepast worden op kinderen.

Instroom
Een Must voor elke massagetherapeut!
Deze workshop is voor lichaamswerkers, therapeuten, beginnende en professionele masseurs toegankelijk en is tevens geschikt voor sport-, welness en/of ontspanningsmasseurs en voor degenen die geïnteresseerd zijn in deze techniek als aanvulling, verdieping of hun aanbod willen uitbreiden.

Studiebelasting
De cursus duurt 2 dagen en heeft een studiebelasting van 12 uur, waarvan 12 uur contactonderwijs en 6 uur zelfstudie (oefenen na lesdag 1 van de geleerde technieken).

Leermiddelen
U ontvangt bij deze workshop een gecertificeerde syllabus waarin alle ins en outs van de Dorn-manipulatie therapie en Breuss massage besproken worden. De syllabus kan uitstekend als naslagwerk gebruikt worden.

Doelstelling
In deze 2-daagse cursus leer je de belangrijkste Dorn-Manipulatie en Breuss massage technieken. Na de cursus ben je in staat om op de juiste wijze bovenstaande technieken toe te passen in jouw massagepraktijk. Je leert om op een zachte en unieke wijze het lichaam te corrigeren. Je leert de cliënt zelfhulp oefeningen en met de juiste technieken verantwoording over zijn of haar herstel in eigen hand te nemen.

Docent
De cursus wordt gegeven door Ludwig Schutte. Ludwig is Traditional Chinese Medicine (TCM), Qigong, Acupunctuur en massage therapeut. Hij is zowel Westers als Oosters opgeleid in o.a. diverse Oosterse therapieën, Hypnotherapie, Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), orthomoleculaire geneeskunde diverse Oosterse therapieën. Hij heeft zijn studie Toegepaste Osteopatische Manipulaties (2006-2015) voor o.a.  de viscera en het bekken afgerond. Studeert sedert 2003 Chinese en Taoïstische geneeskunde. Daarnaast heeft hij een eigen praktijk in Voorburg en Alkmaar: Yin Yang Balance.

Certificaat
Je ontvangt het ACE-certificaat “Dorn-manipulatie therapie en Breuss massage”.

Startpakket Dorn Specialist: “optioneel meeneem pakket”
Breuss massageolie 100 ml. 
25 vellen zijdepapier t.b.v. Breuss massage (voldoende voor 25 behandelingen).
Kosten Startpakket: € 40,- (te voldoen op de cursusdag)