Workshop Hardloopblessures en -analyse

Kies uw opleiding

  • deze workshop is uitsluitend voor studenten fysiotherapie
  • wij organiseren deze bijeenkomst op verzoek van studenten fysiotherapie / studieverenigingen fysiotherapie van de hogescholen fysiotherapie in Nederland
  • interesse? neem contact met ons op

Inleiding

In de fysiotherapiepraktijk komen er veel patiënten met hardloopblessures. Hardlopen is dan ook een blessuregevoelige activiteit. Je ziet veel klachten van de achillespees, peesplaat, kuit, scheen, knie, heup of hamstring. De behandeling heeft vaak wel effect, maar de klachten komen helaas ook vaak weer terug. Wat is daar nu precies de oorzaak van en kunnen we dat door middel van een analyse wellicht opsporen en zo de kans op een recidief verminderen?

Inhoud

In de workshop wordt gestart met een overzicht van blessures en de vermeende oorzaken ervan. Tevens bespreken we een overview van de wetenschappelijke kennis over hardloopblessures en hoe we deze kennis kunnen vertalen naar een analyse. In het tweede deel van de workshop gaan we analyses oefenen en zien we wat er gebeurt aan de hand van enkele “eenvoudige” aanwijzingen.

Doel

Deze workshop is bedoeld om inzicht te geven in hardloopblessures en hoe we deze in de fysiotherapiepraktijk op kunnen sporen. Na de workshop heb je kennis van de risicofactoren, maar heb je ook diverse tools om deze te kunnen beïnvloeden. Tevens heb je een start gemaakt met het maken van een hardloopanalyse.

Programma

19.15 uur: Ontvangst met koffie / thee

19.30 uur: Theorie hardlooptechniek en -analyse

20.30 uur: Pauze

20.45 uur: Praktijk hardloopanalyse

22.00 uur: Evaluatie en afronden

Docent

Nanda van der Linde is Bewegingswetenschapper, Praktijkhouder Fysiotherapie Spaarndam, docent opleiding fysiotherapie HvA en Certified Instructor Dynamic Tape Nederland.