Opleiding Physical performance trainer MSP Opleidingen

Opleiding Physical Performance Trainer

Inleiding

’Het gat verkleinen tussen de trainers/sportverzorgers en de Sportfysiotherapie’’ dat is de doelstelling van deze nieuwe bijzondere opleiding. Je leert in 6 dagen de zwakke schakels van een individu of een team herkennen door gebruik te maken van fysieke testen en videoanalyse. Vervolgens ga je met ‘’state of the art’’ behandel- en trainingstechnieken aan de slag om de zwakke schakels te versterken.
We gaan in op preventieve warming-up protocollen, screening modellen en trainingsvormen. We kijken kritisch naar reeds bestaande revalidatieprotocollen en leren trainingsschema’s opstellen, uitvoeren en evalueren. Alles gebaseerd op een gedegen, diepgaande sportanalyse en een gedegen (wetenschappelijke) onderbouwing.

Dus, wil jij in de praktijk (nog meer) het verschil gaan maken door de belangrijke schakel te zijn bij het voorkomen en herstel van blessures en het verbeteren van sportprestaties, dan is dit de cursus voor jou!

De opleiding wordt gegeven door Marsha Westerhof en Joeval Benjamins, 2 absolute toppers in de wereld van (sport)fysiotherapie en de begeleiding van topsporters en breedtesporters.

Inhoud

Sportanalyse
Je leert een sportanalyse te maken van verschillende takken van sport gebaseerd op de grondmotorische eigenschappen volgens de CLUSK systematiek (coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid) en energiesystemen. Hierbij leer je gebruik te maken van videoanalyse als een instrument om zwakkere onderdelen van de techniek en de beweegketen in kaart te brengen en te verbeteren.

Preventieprotocollen
Je leert preventieprotocollen opstellen, uitvoeren en evalueren bij een individuele sporter en een sportteam door gebruik te maken van o.a. :

 • warming-up protocollen (FIFA 11, Santa Monica Pep programm)
 • antropometrietesten, zoals het BMI, vetpercentage en overige lichaamssamenstelling
 • de “weak link” benadering (vaststellen en evalueren van o.a. core stabiliteit, valgus stand knieën, anteropositie cervicale wervelkolom en protractiestand van de schouders);
 • beïnvloeden en optimaliseren van de “weak link” met gerichte oefeningen
 • screeningsinstumenten en sportspecifieke testen (bv. Functional Movement Screen, mag7, single leg squat, ISRT (interval shuttle run test), Astrand test) en een sportspecifieke anamnese en inspectie
 • advisering van de sporter en de trainer op grond van testresultaten wat betreft belastbaarheid en inzetbaarheid van de sporter

Behandeltechnieken
Je leert “state of the art” behandeltechnieken toepassen tijdens het (preventieve) behandelprogramma bij sporters:

 • spiertechnieken
 • fascietechnieken
 • technieken met de foamroller
 • stretching technieken
 • active release technieken
 • tapetechnieken met niet-elastische tape en kinesiotape.

Trainingsschema’s
Je leert algemene trainingsschema’s te schrijven waarmee gezonde sporters winst kunnen boeken op de voor hun belangrijke fysiek aspecten van de sport.

Instroom

De module is toegankelijk en praktisch toepasbaar voor verschillende takken van de sport-gezondheidswereld. Tijdens de module zullen de drie belangrijkste pijlers van ‘’Evidence Based Sports Medicine’’ bij elkaar komen. Dit betekent dat er zowel aandacht is voor de ervaring van de cursist en de behoefte van de cliënt. Bovendien wordt alles met een kritische blik bekeken vanuit de (huidige) wetenschap.
De cursus is uitermate geschikt als verdieping voor:

 • personal trainers, fitnesstrainers, bootcamptrainers en (small)group instructeurs
 • sportmasseurs /sportverzorgers / sportzorgmasseurs
 • fysiotherapeuten (i.o.) en oefentherapeuten met affiniteit voor sport
 • overige trainers en geïnteresseerden met een sportopleiding of trainersdiploma.

Studiebelasting

De Opleiding Physical Performance Trainer bestaat uit 5 lesdagen van 6 uur. Daarnaast moet je per lesdag rekening houden met 12 uur studietijd (voorbereidings- en verwerkingstijd).
De Opleiding Physical Performance Trainer wordt afgerond met een examendag (lesdag 6).

Leermiddelen

Cursusboek en toegang tot de digitale leeromgeving op de speciale website voor de Physical Performance Trainer gedurende de opleiding.

Doelstelling

Behalen van het certificaat Opleiding Physical Performance Trainer.

Docenten

Marsha Westerhof
Marsha Westerhof, master sportfysiotherapeut, al 15 jaar werkzaam in haar eigen fysiotherapiepraktijk Medisupport in Groningen en voor de atletiekunie Nederland. Marsha combineert in haar behandelingen vaak dry needling, manuele technieken, kinesiotaping en oefenvormen om mensen sterker en fitter te maken. Dit doet ze op het niveau van de recreatieve sporter tot aan de absolute topsporter, gebruik makend van voor ieder lichaam andere behandel- en/of oefentechnieken. Het lijkt Marsha fantastisch om haar ervaring en enthousiasme met jullie te delen en zo een hoger niveau te bereiken op het gebied van het sterker en fitter maken van sporters, zowel preventief, tijdens een herstelfase als het topfitte lijf nog sterker maken. “Find the weak link and make it stronger!”

Joeval Benjamins
Joeval Benjamins, master sportfysiotherapeut (MPT) praktijkeigenaar van Sportfysiotherapie praktijk in Groningen en docent sportrevalidatie aan de Hanze Hogeschool. Na jarenlang sportteams en sporters op alle niveaus te hebben begeleid voor zowel de nationale basketbalbond, Korfballeague, voetbalclubs en spelers, landelijke hockey teams en olympische trajecten, nu meer gericht op het onderwijs. Binnen het werk als Sportfysiotherapeut en fysiektrainer ligt zijn kracht erin om zeer sportspecifiek te kunnen trainen en ook vaak lastig te behandelen klachten toch op structurele manier te verminderen en de fysieke belastbaarheid te verhogen. Zijn lesgeefstijl kenmerk zich tot duidelijke instructies en uitdaging tot eigen initiatief ondersteund door een flinke dosis humor en onderbouwing vanuit de wetenschap. Zijn motto: Succes is het uitschakelen van toeval.

Afronding van de opleiding

Certificaat Opleiding Physical Performance Trainer.

Accreditatie

Voor de opleiding Physical Performance Trainer is accreditatie verleend door:

 • Atletiekunie: 6 licentiepunten niveau 4
 • KNWU: 12 licentiepunten
 • KNVB: 3 licentiepunten
 • NeVoBo: 20 licentiepunten
 • NGS: 31 punten register sportmasseur en sportzorgmasseur

3 reacties

 1. Als fysiotherapeut ben ik dagelijks bezig met de behandeling van patiënten met diverse klachtenbeelden, van werkgerelateerde nekklachten en schouderoperaties tot verzwikte enkels. Binnen al deze verschillende klachten is het opbouwen van de fysieke belastbaarheid vaak van groot belang. De opleiding Physical Performance Trainer heeft mij hier enorme handvatten in gegeven. Zo zijn na het volgen van de opleiding de revalidatie/-trainingsschema’s specifieker te richten op de sport/wensen van de patiënt en zijn deze werkelijk in staat de patiënt op een hoger (prestatie)niveau te brengen. Ook het testen van zwakke schakels is een belangrijk speerpunt van de opleiding PPT. Met deze testen kan ik gerichter behandelen bij steeds terugkerende en/of wisselende klachten en bij gezonde sporters komt duidelijk naar voren hoe de sportprestaties te verbeteren zijn.
  De opleiding Physical Performance Trainer is dan ook een geweldige aanvulling voor mij als fysiotherapeut.

 2. Op 27 januari 2017 zijn wij met 19 personen aan de cursus Physical Performance Trainer in Zwolle begonnen. De 6 cursusdagen vlogen voorbij mede dankzij de zeer prettige en enthousiaste manier waarop Marsha en Joeval de interessante theorie met de praktijk weten te verbinden. Zij lieten zien dat de principes van de cursus Physical Performance Trainer niet alleen binnen de revalidatie toepasbaar zijn, maar ook binnen de (top)sport. De cursus Physical Performance Trainer bracht mij op deze manier een gestructureerde aanpak voor hersteltraining en diverse methodes om coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid te testen en te trainen die ik meteen, nog voordat de cursus was afgerond, kon toepassen bij mijn eigen loopgroepen. Het heeft mij de kennis en vaardigheid gebracht waarnaar ik op zoek was en geeft mij het vertrouwen dat ik mijn atleten op een juiste manier begeleid.
  Ook de grote diversiteit aan medecursisten, waaronder fysiotherapeuten, voetbal-, volleybal- en atletiektrainers en (sport)masseurs etc., draagt bij aan interessante discussies en nieuwe inzichten.
  Kortom: wil je je kennis vergroten in het uitvoeren van een sportgericht onderzoek, het sport specifiek testen en meten, het vaststellen van zwakke schakels, het opstellen van trainingsprotocollen en het toepassen van blessurepreventieve maatregelen voor sporters en het adviseren van sporters, teams en trainers en coaches, dan kan ik je de cursus “Physical Performance Trainer” van harte aanbevelen!”

 3. In de dagelijkse praktijk als atletiektrainer, van atleten op nationaal niveau, merk ik vaak dat atleten een klein pijntje of een beginnende blessure hebben. Als trainer vind ik het altijd erg lastig om in te schatten wat de ernst en de juiste vervolgstappen zijn voor de atleet in kwestie. Daardoor kon ik in het verleden meestal weinig voor de atleet betekenen behalve ze door te verwijzen naar de fysiotherapeut en te wachten tot ze bij de fysiotherapeut uit gerevalideerd waren. Door de opleiding Physical Performance Trainer kan ik zowel theoretisch als praktisch meer betekenen voor mijn atleten. Zo maak ik voor hen bijvoorbeeld een revalidatie schema met aangepaste oefeningen of geef ik kleine behandelingen en tapen. Tevens heb ik in de cursus nieuwe blessure preventieve trainingen en test- en meetmethoden geleerd. Allerlei zaken die ik dus goed kan gebruiken voor de atleten die ik begeleid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *